home
rezervare on-line / cartele

 

Comunicat de presa 19 octombrie 2004
BIFESTBucharest International Film Festival

Capitala României va avea - dupa o elipsa de cîteva decenii! - un festival intenational de fillm demn de o capitala europeana. BIFEST va avea loc în perioada 22-27 noiembrie în Complexul Auditorium al Muzeului National de Arta al Romaniei (Palatul Regal), cinematografele Patria si Scala precum si Sala Mare a Palatului.

Bucharest International Film Festival este conceput ca o manifestare cinematografica complexa, la nivelul celor mai importante festivaluri europene, care va imbina competitia oficiala cu sectiuni inedite (premiere al unor filme recent prezentate le Festivalurile de la Cannes si Venetia, retrospective, medalioane cinematografice, cinema si publicitate, expozitii, lansari de carte, prezentari de tehnologii de filmare de ultima ora, high definition etc.).
Festivalul preia traditia Dakino, cel mai vechi Festival de film postrevolutionar, deschizator de drumuri si rampa de lansare pentru tinerii cineasti români de-a lungul unui deceniu si jumatate. BIFEST este o umbrela festivaliera care acopera trei evenimente importante : Festivalul International de Scurt Metraj Dakino, CINEPUB – eveniment situat la confluenta dintre film si publicitate si MEDIAVERT primul tîrg de formate de televiziune organizat în România si unicat în regiunea est-europeana.

Festivalul este organizat de gav-balkanski.proiect. Managementul evenimentului este asigurat de Directorul BIFEST Lucian Georgescu si de Presedintele Dakino, Dan Chisu, care conduc o echipa cu o noua formula organizatorica.
Festivalul are « un ambasador » in persoana Dianei Dumbrava, membra a Academiei Europene de Film, nominalizata pentru cea mai buna actrita a anului 2003 de European Academy Awards si premiata cu Leopardul de Argint la Festivalul de la Locarno, 2003.


Personalitati marcante ale lumii culturale europene au acceptat invitatia noastra la Festivalul International de Film al Bucurestiului si Dakino editia a XIVa.
« Îmi doresc ca BIFEST sa devina rapid un festival al unei capitale europene, pe masura celor la care am participat ca invitat special sau membru al juriului – a declarat Diana Dumbrava. Sa nu uitam ca Dakino are o traditie de 14 ani în vreme ce Sarajevo, de exemplu, abia a împlinit un deceniu de activitate. Trebuie sa fructificam aceasta traditie si experienta »
« Daca anul acesta competitia este reprezentata doar de scurt metraje (fictiune si documentar) în 2005 BIFEST va include toate sectiunile competitive ale unui mare Festival european – a declarat Lucian Georgescu, Chief Creative Officer gav-balkanski.proiect, Directorul Bucharest International Film Festival.

sus
Comunicat de presa 26 octombrie 2004

Jerzy Stuhr la Bucuresti!.


“Totul a inceput in 1975 datorita lui Kieslowski” a spus Stuhr.
Actorul si regizorul Jerzy Stuhr, considerat un Kieslowski al secolului XXI vine la Bucuresti, BIFEST (22 – 24 noiembrie). Cineast de mare sensibilitate, Stuhr, ca regizor, este un continuator a scolii poloneze de film a lui Andrzey Wayda, Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieslowski.
Ca si actor a jucat in numeroase piese de teatru si filme. Mentorul si prietenul sau Krzysztof Kieslowski l-a distribuit in Decalogul, episodul - Sa nu ravnesti la bunul aproapelui tau si in Blanc (Alb) din seria Trei culori.


BIFEST isi propune sa arate fata mai putin cunoscuta a lui Stuhr, REGIZORUL
Filmele lui Jerzy Stuhr pe care publicul bucurestean le va putea viziona in premiera absoluta sunt:
Love Sories (1997) dedicat lui Krzysztof Kieslowski, premiul FIPRESCI – Venetia, 1997. Filmul are o tema extrem de umana : lupta « Corneeana » intre dragoste si datorie, dificultatea de a lua decizii in viata.

Big Animal (2000) este o fabula dulce amara, despre pretul individualitatii si al demnitatii umane, realizata dupa scenariul scris dar nefolosit de Krzysztof Kieslowski . Premiul Special al Juriului – Festivalul de la Karlovy Vary, 2000.
Tomorrow’s Weather (2003), ultima sa ecranizare cinematografica, este considerat un film « stralucitor » care pastreaza lirismul scolii de film poloneze.
Membru al Academiei Europene de Film, Jerzy Stuhr este autorul unor filme impregnate de forta si de personalitatea scolii poloneze de film. Combina drama si umorul dulce amar cu un romanism savuros. Pledeaza pentru respectul individualitatii si a demnitatii umane.

« Nu trebuie sa fii polonez ca sa intelegi filmele lui Stuhr, ele se adreseaza tuturor » Sight and Sound, aprilie 2003

sus
Comunicat de presa 5 noiembrie 2004

Mathilde, Coafeza din binecunoscutul film in regia lui Patrice Leconte « Le mari de la coiffeuse », vine la Bucuresti.

BIFEST 2004 este bucuros si onorat sa o primeasca pe frumoasa si senzuala actrita de film si teatru Anna Galiena, vedeta, care continua sirul marilor actrite italience, Sofia Loren, Anna Magnani, Claudia Cardinale, etc.

Nascuta la Roma, incearca de copil sa urce pe scena in ciuda familiei. Studiaza actoria la “Actors Studio”, New York cu Peter Weller.

“Cand am descoperit teatrul l-am descoperit pe Dumnezeu”.

La Roma filmeaza cu regizorul Yves Boisset. Remarcata de Patrice Leconte obtine rolul principal din filmul “Le Mari de la coiffeuse”. Lucreaza cu mare placere in Franta unde gaseste “o atmosfera de echilibru intre profesionalismul american si improvizatia de tip italian”.

“Rolul Mathildei a fost cel care m-a implinit ca actrita” declara Anna Galiena intr-un interviu acordat ziarului L’Evenement du Jeudi. Prin Mathilde, Anna Galiena a creat un personaj feminin plin de duiosie si senzualitate, al carui parfum si gesturi raman intiparite in mintea baietelului, Antoine, pe care il coafeaza.

In 1991, Anna Galiena lucreaza cu un alt mare cineast. Devine Carmen, o prostituata senzuala, patroana de bordel, in filmul lui Bigas Luna “Jamon Jamon”. “Carmen este pentru mine un personaj fascinant care imbina anarhia cu suprarealismul, fara prejudecati morale. Este unul dintre rolurile mele preferate”.

In “Tre Vite e una sola morte” in regia lui Raul Ruiz il are partener pe Marcello Mastroianni.

Galiena isi continua cariera cinematografica cu regizori celebri. Klaus Maria Brandauer o distribuie in “Mario si vrajitorul”. Yves Boisset, Claude Chabrol, Edourad Molinaro ii ofera roluri importante. “Anna este un amestec intre senzualitate, frumusete si inocenta. Lucrez cu multa usurinta cu ea. S-a nascut sa fie actrita” spune Claude Chabrol.

Talentul Annei Galiena se face remarcat si in teatru. Joaca la New York, Paris, Roma interpretand roluri de la Shakespeare la Harold Pinter.

Recent apare in filmul lui Peter Greenaway “The Tulpe Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea”, alaturi de Isabela Rosellini, Ornella Mutti, Marcel Iures, etc. Filmul combina violenta si sexul cu stimularea emotionala, aflandu-se la limita dintre realitate si imaginar.

« Anna Galiena a reusit prin jocul ei sa imbine umorul cu drama, frumusetea senzualitatea si erotismul cu tragedia personala. » The New York Times, June, 2004

Cei care vor dori sa vada in carne si oase marile personalitati invitate la BIFEST, precum si filmele, expozitiile si seminariile in premiera nationala din cele trei sectiuni si programe paralele vor trebui sa se grabeasca ! Numarul abonamentelor puse in vinzare este de doar 400, pentru sala Auditorium din Muzaul National de Arta – Palatul Regal.

‘Marketing cultural ‘ inseamna sa ii faci constienti pe cei din jur ca arta si cultura trebuiesc platite, declara Presedintele BIFEST, Lucian Georgescu. Sind dusmanul declarat al biletelor de favoare, invitatiilor date pe sub mina rubedeniilor, prietenilor si amicilor de conjunctura, politici si clientelari. Ca sa parafrazez o replica din Patul Conjugal al lui Daneliuc, la Festival nici musca nu va intra ne-controlata. Accesul va fi foarte strict, pe baza de abonamente si carduri de acces. Carduri speciale se vor elibera, intr-un numar strict controlat, oaspetilor straini, partenerilor financiari si media si participantilor cu filme in Festival. Fiecare institutie de presa va avea un singur reprezentant acreditat, in urma primei conferinte de presa care va avea loc in 15 noiembrie. Nici Presedintele, actual sau viitor al Romaniei nu va intra fara abonament platit.»
Rezervari pentru abonamente, in limita locurilor, se pot deja face accesind pagina www.dakino.ro

sus
Comunicat de presa 10 noiembrie 2004

Anthony Minghella din nou in Romania.


“Daca nu faceam film, mi-as fi dorit sa fiu muzician”
Considerat unul dintre putinii “regizori romantici” al cinematografului modern, Anthony Minghella a acceptat sa vina din nou la Bucuresti, de asta data ca invitat de onoare al BiFEST.

Scriitor, muzician si regizor, Anthony Minghella a declansat o adevarata furtuna in lumea filmului cu Pacientul Englez (1996), o ecranizare dupa un roman considerat nerealizabil din punct de vedere cinematografic. Filmul a obtinut 7 premii Oscar printre care pentru cel cel mai bun film si cea mai buna regie. Intrebat daca poate respecta deadline-ul impus de producatori, Minghella a raspuns: “Da, este practic imposibil”.
Un film despre tradare, dragoste, razboi si pace.
Faptul ca Anthony Minghella a ales Romania pentru a filma Cold Mountain, a starnit un adevarat scandal in lumea producatorilor de la Hollywood. Chiar daca ar fi avut bugetul necesar pentru a filma in Carolina de Nord, “ceea ce din fericire nu s-a intamplat”, Minghella a hotarat ca Romania este locul in care va crea “Cold Mountain”. “Am gasit in Transilvania un peisaj atat de frumos si de inedit, rupt din filmul meu”

Anthony Minghella va urca pe scena BiFest la gala de inchidere pentru a acorda Trofeul Dakino cistigatorului competitie de scurt metraje si pentru a primi trofeul de excelenta acordat de BiFest. Gala din Sala Auditorium va fi transmisa de TVR 1, dar pentru cei care vor sa-l vada in carne si oase pe celebrul regizor precum si pe ceilalti invitati importanti ai BiFest, organizatorii ne anunta ca numarul de locuri este foarte limitat, doar 200 de abonamente mai fiind disponibile in acest moment. Pentru rezervari vizitati www.dakino.ro

In atentia presei

Pentru a afla mai multe amanunte despre Anthony Minghella, despre venirea sa la BiFEST si despre alti invitati si alte evenimente care vor avea loc pe perioada Festivalului, va invitam la conferinta de presa, care va avea loc la Sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucuresti, bd. Dacia, 77, luni 15 noiembrie, ora 14:30.
Acreditarile pentu Festival vor fi distribuite dupa terminarea conferintei.

sus